AIJV-Trainster verslaat Russische beer in Moskou!

Jorien Oosterwijk, 50 jaar en een van onze AIJV-trainsters neemt dit weekeinde, zaterdag 3 en zondag 4 maart 2018, deel aan het WK Sprint Games voor Masters. Een officieuze wereldkampioenschap voor Masters dat dit jaar plaatsvindt in het Sports Complex “Krylatskoye” in Moskou, Rusland.

 

Zowel op zaterdag als op zondag wordt er de 500m en 1000m gereden. Jorien (startnummer 7, categorie D50) schaatst beide dagen, beide afstanden. In totaal gaan 150 sporters uit 12 verschillende landen met elkaar de sportieve strijd aan. Hier staat het complete programma van de wedstrijddagen.

Voor deze wedstrijd kan men zich niet zelf aanmelden. Om mee te doen moet er eerst een limiettijd gereden worden. Daarna volgt vanzelf een uitnodiging.
Wedstrijdrijden kan met een KNSB wedstrijdlicentie. De tijden worden automatische geregistreerd tijdens het wedstrijdrijden. Een keer onder de limiet van desbetreffende categorie rijden is voldoende. Alle tijden die langzamer zijn tellen dus niet.

De limiettijden verschillen per leeftijdscategorie. Des te jonger des te scherper is de tijd die gereden moet worden om een uitnodiging te ontvangen. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën. Vanaf 30 jaar mag je jezelf Master noemen. De oudste rijdster is ouder dan 80 jaar en er doen drie rijders mee van ouder dan 85 jaar!

In oktober 2017 reed Jorien al de limiettijd. Haar limiet is 53 seconde en zij reed daar dit seizoen 5 keer onder. Vroeger, zo’n 30 jaar gelden reed zij 44,5 seconde over de 500m! In januari 2018 kreeg zij de officiële uitnodiging om mee te doen in de categorie 50-55 jaar.

Jorien had een eindeloze lijst excuses om niet te gaan; “Ik rijd minder snel dan vroeger, ik kan dichter bij huis meedoen, ik eindig vast laatste, het kost teveel geld, ik ben al eens in Moskou geweest”. Haar 16-jarige zoon gaf het laatste zetje; “Als je aan een WK kan meedoen moet je gaan, anders krijg je spijt!”

Zo begonnen de voorbereidingen. Extra trainen met schaatsmaatjes en AIJV-collega trainers Joost de Vries en Patrick Keij. Materiaal op orde maken met de aanschaf van nieuwe Saphire ijzers van Viking. Verplichte visa aanvragen. Tas inpakken, zenuwen bedwingen en focus houden. En natuurlijk manlief als metalcoach, gids en cameraman mee.

Alleen een pijnlijke knie onder controle krijg viel tegen. In februari dit jaar rende zij een trail op Texel en ervaarde dat dat niet handig is gedurende de intensieve training voor het schaatsen. Toch is zij vol vertrouwen dat het met haar knie goed zal gaan.

Uiteraard heeft de AIJV geen twijfels over het schaatstalent van Jorien. AIJV wenst haar succes, een geweldige ervaring en veel plezier toe.

Volg Jorien via de Online Broadcast

Bookmark the permalink.

Comments are closed.