“Het blijft een pokke-eind”

Jan van Emous Weissensee 2019AIJV Bestuurslid Jan van Emous reisde in januari 2019 voor de vierde keer af naar de Weissensee in Oostenrijk. Hoewel hij eigenlijk meer een skater dan een schaatser is, kan hij enorm genieten van de 200 kilometer toertocht op het Oostenrijkse bergmeer. Wat maakt de Alternatieve Elfstedentocht zo bijzonder?

Tekst 2019©MarikevanSark

Jan: “De eerste keer dat je meedoet is het een grote stap in het onbekende. Hoe ga je met weersomstandigheden om van starten bij -12 graden en overdag rond het vriespunt. Hoe zit het met kleding? Hoe zorg je dat je voeten warm blijven? Hoe reageert je lichaam erop dat je op een kilometer hoogte schaatst? Hoeveel eet en drink je? Het is een opeenstapeling van stappen in het onbekende.”

Het is ook niet niks. Voor een getrainde schaatser is 200 kilometer volgens Jan een afstand die te doen is. Maar je hebt wel met omstandigheden te maken zoals scheuren, kou, sneeuw en wind, waar je mee moet dealen. Jan: “De eerste keer heb ik de tocht uitgereden. De tweede keer was het -17 graden en had ik geen goed afsluitende bril op en bevroren mijn ogen. De derde keer was het ‘papijs’ met om 5 uur ’s ochtends al dooi en de vierde keer, dit jaar, reed ik de tocht uit. Het blijft een pokke-eind waarbij je jezelf lichamelijk en mentaal tegenkomt. Maar de euforie, het gevoel dat je hebt als je de tocht uitrijdt en dat met elkaar kunt vieren, dat is geweldig.”

Jan kocht een aantal jaren geleden skeelers en ging in de buurt wat kleine tochtjes rijden. Op zoek naar een langere tocht kwam hij Rhine on Skates tegen en zag dat de Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) er naartoe ging. Op de bonnefooi reed hij er zelf ook naartoe en haakte aan bij de vereniging. Jan: “Het klikte, het was gezellig. Het jaar daarop ben ik lid geworden. Eerst heb ik een paar jaar in de skatecommissie gezeten en later ook in de kledingcommissie. Ik organiseer vaak een tocht over de Veluwe en zet daar routes uit, omdat ik het leuk vind om daar te rijden. Van schaatsen kan ik genieten, maar skaten heeft bij mijn nog meer gevoel. Je bent vrijer waar je naartoe kunt en ik vind de spanning dat het wat ‘linker’ is ook leuk. Vallen is geen optie, dat moet je gewoon niet doen, haha. Op de Weissensee doet vallen zeer, maar op asfalt is het nog pijnlijker.”

Binnen het bestuur is Jan soms verrast hoeveel kennis er aanwezig is in de club. “Het is er allemaal, het is alleen niet altijd bekend bij anderen. Dat herkent iedereen denk ik wel. Ik vind het leuk om daar nu meer bij betrokken te zijn en meer te weten te komen over het reilen en zeilen binnen de club. Wat mij betreft zijn er nog teveel eilandjes. Ik hoop dat we met z’n allen de saamhorigheid nog wat meer kunnen vergroten”, aldus Jan. Naast het uitdenken en opzetten van een technische commissie is Jan momenteel druk met de inline skeelermarathon op 29 juni 2019. Jan: “In het kader van het 100-jarig bestaan gaan we dames en heren A-peloton naar Amersfoort halen. We zijn nu bezig met de vergunning, om de marathon op een parcours van 1,75 kilometer in de buurt van het clubhuis te laten plaatsvinden. Als dat allemaal lukt, zullen we binnen de vereniging ook vrijwilligers gaan vragen om te ondersteunen.”

Alternatieve Elfstedentocht Weissensee Jan van Emous Finish Foto 2019©InekedeHaan

Jan van Emous | Foto 2019©InekedeHaan

Bookmark the permalink.

Comments are closed.