IJsmeesters meten ijsdikte

IJsmeesters Kees, Adrie en beter meten de ijsdikte | Foto’s ©FleurvandenBerg

Deze maandag werd om 10:00 uur door de ervaren ijsmeesters, Adrie van Zanten, Bert Mulder en Kees van Burgsteden, het ijs wederom vakkundig gemeten. En zij hebben geconstateerd dat het ijs groeit! Inmiddels is het ijs 2cm dik, daar de dunste ijslaag is gemeten.

Met fotocamera’s op hun snufferd liepen zij op (!) en om de baan heen. George Clooney kan nog zo gewild zijn, als het vriest zijn de ijsmeesters the one and only. Zonder sterallures wel te verstaan. Bescheiden vertellen ze wat er gedaan moet worden. Het ijs meten is het meest spannendste maar ook de rondom de baan wordt alles gecontroleerd.

Ook de waterdieren zoals de zwanen die het ijs kapot maken, worden nauwlettend in de gaten gehouden. De ijsmeesters zijn streng maar zeer diervriendelijk en zijn voor de zwanen vooralsnog niet angstaanjagend genoeg. In tegenstelling voor de jongeheren die ongeoorloofd zelf het ijs wilden checken. Die hebben bijkans een hartverzakking gekregen toen zij schijnbaar uit het niets in koor hoorden: “Wat moet dat daar!?”

Als leek zelf het ijs controleren bederft de kans op goed ijs aanzienlijk maar is vooral ook levensgevaarlijk. De baan is deze dagen speciaal met hekken en prikkeldraad afgezet. Jongelui die zich ophouden rondom of op de baan zijn dan hoogstwaarschijnlijk over de hekken geklommen. Ziet u deze dagen dan ook jongelui rondom of op de baan bel dan 0900-8844 (politie geen spoed).

Wat zijn de verdere verwachtingen? De kans dat de ijsbaan op de Rubensstraat deze week open gaat wordt zeer positief ingeschat. Daarom wordt alles gereed gemaakt voor een eventuele opening. Wie daar als vrijwilliger zijn of haar handen wil laten wapperen voor onder andere de kassa, koek en zopie en controle kan zich per e-mail aanmelden via ledenadministratie@aijv.nl met naam, telefoonnummer en welke dagen/dagdelen hij/zij beschikbaar is.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.