‘Tijdens het schaatsen komt het kind in mij naar buiten’

Giet et oan of giet et net oan? Ondanks dat het vriest, denkt ijsfanaat Kees van Burgsteden (71) niet dat we deze week kunnen schaatsen.

Van Burgsteden houdt de weersvoorspellingen goed in de gaten. Hij laat een grafiek op zijn mobiel zien, die de temperatuur van de komende twee weken weergeeft. ,,De nacht van dinsdag op woensdag gaat het 8 graden vriezen, dat is een goed teken.” Toch verwacht hij niet dat we binnenkort massaal op natuurijs kunnen schaatsen. ,,Daarvoor is het niet koud genoeg. Overdag mag de temperatuur niet boven het vriespunt komen”, verklaart hij.

De Amersfoortse Kees van Burgsteden schaatst sinds 2000 op de Vechtsebanen in Utrecht met de Amersfoortse IJsvereniging (AIJV). Als het weer het toelaat, schaatsen de leden op een ondergelopen weiland in de Rubensstraat. De ijsmeester geeft elke vrijdag trainingen en hij leidt de schaats slijpservice.

Twee keer per week schaatst hij voor zichzelf. ,,Als kind schaatste ik vaak met vrienden op de beek bij de Hooglandseweg of speelden we er hockey. Het is makkelijk en leuk om hard over het ijs te rijden.”

Ondanks deze jeugdherinneringen heeft hij een periode van twintig jaar niet geschaatst. Achttien jaar geleden pakte hij de sport weer op. ,,Ik kreeg last van mijn knieën. Toen ben ik gaan kijken of ik mijn klachten kon verminderen met schaatsen en skeeleren. Dat werkte. In de winter schaats ik met de vereniging en in de zomer gaan we skeeleren. Als je eenmaal kan schaatsen, verleer je dat niet meer.”

Vikingarännet

Van Burgsteden ging afgelopen februari een dag naar Zweden om daar te schaatsen op natuurijs. ,,De natuur is er geweldig, de bomen waren heel mooi groen. Ik wil graag een keer meedoen aan de Vikingarännet, een soort Zweedse Elfstedentocht tussen de steden Uppsala en Stockholm.”

Van Burgsteden haalt zijn schaatsen tevoorschijn. Deze zijn in een boog geslepen en steken aan de voor- en achterkant iets boven de grond uit. ,,Zo kan je beter bochten maken, maar zak je ook sneller door het ijs als het niet stevig genoeg is.”

Hij pakt twee slijpstenen. ,,Met de grote slijp ik de schaatsen mooi in model, de kleine is voor op het ijs en heb ik altijd bij me. Als ik per ongeluk over een steentje rijd, kan ik de schaats weer mooi in vorm slijpen.” Hij schuurt de steen een paar keer tegen de schaats in zijn hand.

Glijden

AIJV houdt komende zaterdag een clubkampioenschap. Van Burgsteden is van de partij. Hij is de oudste van 70 deelnemers, maar dat mag de pret niet drukken. ,,Ik schaats voor mijn plezier. Tijdens het schaatsen laat ik het kind in me los. De vereniging gebruikt bij wedstrijden een elektrische startpistool, dat klinkt als een fluitje. Als iemand een valse start maakt, gaat die ook af. Bij het afgaan van het startschot ben ik een keer stil blijven staan, dan deed ik alsof ik dacht dat het om een valse start ging”, vertelt hij lachend. ,,Ik ben ook een keer op mijn buik over de finishlijn gegleden. Daar keken mensen van op.”

Dit als staat in het AD van dinsdag 6 februari.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.