It giet oan of net?!

…. 4 centimeter ijs! VIER! Dat is vooralsnog alles behalve veilig om een horde mensen te laten schaatsen. Maar in plaats van alles weer op te ruimen zetten de ijsmeesters de voorbereidingen weer voort voor een mogelijke openstelling van de ijsbaan.

Als er nu maar een centimeter of vier bijkomt. De ijsmeesters durven geen voorspelling meer te doen maar stiekem hopen ze dat het misschien, je weet maar nooit, toch gaat lukken. Er zijn nog een aantal plekken open of met zeer dun ijs.

 

Sam en Luuk, AIJV-junior ijsmeesters in opleiding hebben vandaag flink geholpen. Ze weten nu dat een wak dichten op afstand enige kennis, techniek en flexibiliteit vergt. Hoe dicht je nu een wak? Je bikt wat ijs uit een naastgelegen sloot los en ‘schuift’ het alsof je een Olympisch kampioen curler bent, naar het wak toe. De rest is aan de natuur.

Waarom is de ijsbaan aan de Rubenstraat niet open en andere ijsbanen wel? De ijsbaan aan de Rubenstraat is een landijsbaan. Een landijsbaan is een omdijkt stuk land dat gedurende de wintermaanden onder water wordt gezet en voor ijsvorming afhankelijk is van vorst. De ijsgroei vindt hier aan de onderzijde van het ijs plaats.

Een nevel-/sproei-ijsbaan is een ijsbaan die door verneveling of sproeien met water op het asfalt tijdens vorst wordt gecreëerd. Hierbij zijn vrijwilligers de hele nacht bezig met sproeien, met temperaturen van -6, om te zorgen dat er ‘s morgens op 3 cm ijs kan worden geschaatst. Vaak sluiten deze ‘s middags weer bij sterke zonneschijn wegens dooi. Bij deze banen wordt het water van boven af opgebracht.

Leuk om te weten maar hoe zit het nu in Amersfoort? It giet oan of net? De ijsmeesters wachten dag voor dag de ontwikkelingen af. Vanavond wordt er nog een keer gecontroleerd en morgenochtend volgt er weer een meting. Als de baan open gaat wordt dat op de website gecommuniceerd. Staat er niets nieuws, dan is de baan nog niet open. Dus stay tuned!

Zie en hoor hier de avondupdate van ijsmeester Kees van Burgsteden! >>

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.