Omroep EVA filmt AIJV-ijsmeesters

Interview Omroep EVA | Foto©Fleur van den Berg

De ijsmeesters Adrie van Zanten, Bert Mulder, René van Hofslot en Kees van Burgsteden meten deze week elke ochtend de ijsdikte. Ze lopen gezamenlijk hun controlerondje om de ijsbaan heen. Het ijs wordt werkelijk waar aan alle kanten bekeken. Ze voelen aan het ijs, luisteren naar het ijs, boren gaatjes in het ijs, meten het ijs en maken zelfs de gaatjes weer vakkundig dicht.

Het is alsof ze diep in gesprek zijn met de ijsbaan. De kleur vertelt hen hoe het er voor staat. De verschillende soorten ribbels op het ijs hebben geen geheimen voor hen. Het ijs praat ook terug. Het zegt knak, pok, ping of pof waarna de ijsmeesters al dan niet goedkeurend terug mompelen.

Vandaag kwam ook Omroep EVA filmen voor het komende weekjournaal. Onze eigen Kees is inmiddels zeer ervaren met de diverse media. Hem hoeft niet meer verteld te worden hoe hij zich voor de camera moet gedragen. Als een ware BN’er staat hij klaar, beantwoordt duidelijk en rustig de vragen en duwt de geslepen schaatsen in de lens. Als de interviewster vraagt of hij misschien nog iets wil toevoegen aan het verhaal, barst Kees helemaal los.

Benieuwd naar het weekjournaal? Hou dan de website en Facebookpagina van de AIJV in de gaten!

Allemaal leuk en aardig maar wanneer kan er nu geschaatst worden? Het lijkt een wedstrijd te worden tussen de zon en de wind en de AIJV-ijsmeesters. De zon is niet direct de grootste boosdoener. Vooral de wind is een spelbreker. Hierdoor varieert de ijsdikte van de ijsbaan. Daar waar het 5cm is, is het een paar stappen ernaast maar 2cm. Levensgevaarlijk dus voor een veilige openstelling vooralsnog.

De weersverwachtingen zijn goed. Vanavond en komende nacht koelt het af naar -5 tot -9 graden. Morgen overdag blijft het vriezen. En donderdag begint de dag snerpend koud met gevoelstemperaturen van -15 tot -20 graden! Helaas geeft de weersverwachting geen garantie voor voldoende ijsgroei voor een veilige openstelling van de baan. Het blijft dus nog even héél spannend of de ijsbaan deze week wel of niet open gaat.

Laatste avond update van de ijsmeester > filmpje

Bookmark the permalink.

Comments are closed.