Techniek bij de AIJV pas goed geleerd

Inmiddels weten we dat een openstelling van de ijsbaan aan de Rubenstraat niet gaat lukken. Aan de inzet van de AIJV-ijsmeesters, betrokken vrijwilligers en andere belangstellenden die zich op enigerlei hebben inzet, heeft het in ieder geval niet gelegen. Een groot applaus voor hen is hier zeker op zijn plaats.

Gelukkig hebben veel mensen elders al dan niet op onveilig ijs, toch een paar slagen op het ijs kunnen maken. Natuurijs is een heel ander verhaal dan het mooi door de Zamboni gepoetste ijs bij bijvoorbeeld De Vechtsebanen in Utrecht. Wind, zon en omgevingstemperatuur van lucht, water en grond hebben allemaal invloed op natuurijs. Natuurijs heeft ribbels, bobbels, scheuren en door de sterke wind en sommige ‘ijsvandalen’, zand, takken en ander ongein van bomen en struiken.

Voor schaatsen op natuurijs is meer nodig dan alleen conditie en kracht. Zonder goede techniek gaat het schaatsen op natuurijs een stuk minder gemakkelijk. En dat weet je pas echt wanneer je zelf het verschil hebt kunnen ervaren tussen schaatsen voor en na technieklessen, aldus veel AIJV-leden zoals Chris Hop die drie (!) keer de Elfstedentocht heeft uitgereden. Het AD heeft gisteren het interview met Chris in de Amersfoortse Courant geplaatst.

Chris Hop toont Elfstedenkruisjes

Chris Hop toont Elfstedenkruisjes | Foto ©Tim van der Hammen

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.