/* CSS Document */

Wisselen wielen

Onderhoud van je skeelers: verwisselen wielen

Algemeen

Tijdens het skeeleren slijten de wielen van skeelers en skates ongelijkmatig. Het voorste wiel slijt het hardst en de binnenkanten van alle wielen slijten door het afzetten harder dan de buitenkant.

Om een set wielen zo lang mogelijk te gebruiken moet je van tijd tot tijd de wielen wisselen.

Als je de wielen wisselt dan zet je de wielen van je linker schaats over in je rechter en omgekeerd. Daardoor komen de afzetkanten van de wielen (de binnenkant) aan de buitenkant. Bij het wisselen van de wielen blijft de voorkant van ieder wiel gericht naar de voorkant van de schaats. Omkeren van de wielen leidt tot grotere weerstand doordat het slijtagepatroon op het wieloppervlak iets schuin staat (je zet tenslotte schuin naar achteren af).

Uiteraard wisselt ook de plaats van ieder wiel in het frame om de zwaarder belaste voorwielen op een wat minder zwaar belaste plaats te krijgen. Voor skates (4 wielen) is het wisselschema anders dan voor skeelers (5 wielen).

In de wisselschema’s is wiel nummer 1 het voorste wiel. Het voorste wiel staat in de tekeningen aan de bovenkant.

Skatewielen wisselen

Verwissel de wielen volgens het onderstaande schema:

Bij het wisselen gaan alle wielen van de linker skate naar de rechter en omgekeerd. Keer de wielen niet om, maar houd de rol/rij-richting steeds gelijk. Daardoor slijten de wielen aan beide kanten gelijkmatig. Bovendien krijgt het oppervlak van het wiel door het afzetten een slijtpatroon dat bij omkeren van de wielen juist remmend zou gaan werken.

Dus: de kant die eerst aan de linker skate aan de afzet-kant (binnenkant) zat komt aan de buitenkant van rechter skate.

Het bovenstaande wisselschema geeft na 4 keer wisselen de oorspronkelijk volgorde van de wielen terug. De volgende tabel laat zien hoe de wielen verplaatsen, uitgaande van de oorspronkelijke nummering van de wielen van de linker schaats.

wissel 0 1 2 3 4
kant L R L R L
  1 3 2 4 1
  2 4 1 3 2
  3 2 4 1 3
  4 1 3 2 4

Skeelerwielen wisselen

Verwissel de wielen volgens onderstaand schema:

Bij het wisselen gaan alle wielen van de linker skeeler naar de rechter en omgekeerd. Keer de wielen niet om, maar houd de rol/rij-richting steeds gelijk. Daardoor slijten de wielen aan beide kanten gelijkmatig. Bovendien krijgt het oppervlak van het wiel door het afzetten een slijtpatroon dat bij omkeren van de wielen juist remmend zou gaan werken.

Dus: de kant die eerst aan de linker skeeler aan de afzet-kant (binnenkant) zat komt aan de buitenkant van rechter skeeler.

Het bovenstaande wisselschema geeft na 10 keer wisselen de oorspronkelijk volgorde van de wielen terug. De volgende tabel laat zien hoe de wielen verplaatsen, uitgaande van de oorspronkelijke nummering van de wielen van de linker skeeler.

wissel 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
kant L R L R L R L R L R L
  1 3 5 2 4 1 3 5 2 4 1
  2 4 1 3 5 2 4 1 3 5 2
  3 5 2 4 1 3 5 2 4 1 3
  4 1 3 5 2 4 1 3 5 2 4
  5 2 4 1 3 5 2 4 1 3 5

 

Comments are closed.