/* CSS Document */

Wielgrootte

Wielen en wieldiameter en lagers:
Grotere wielen zorgen voor minder rolweerstand en een hogere snelheid. Nadelen van grote wielen zijn hogere frames, minder stabiliteit, minder wendbaarheid, meer kracht nodig om op gang te komen, snellere overbelasting van de knieën.

Maximale wieldiameter voor wedstrijden in Nederland:

Masters, Senioren en Junioren en Kadetten 110 mm
Pupillen 1 100 mm
Pupillen 2, 3 en 4 90 mm

Soorten: Er zijn vele soorten wielen verkrijgbaar. Het is niet verplicht om over extra/andere wielen te beschikken. Mocht je iets extra willen aanschaffen, is het verstandig om te beginnen met een set regenwielen. Deze wielen zorgen voor wat meer grip wanneer de ondergrond nat is. Regenwielen hebben een grotere rolweerstand en zijn dus ‘zwaarder’ om mee te rijden. Veel jeugdleden combineren wielen (b.v. 2 regen en 2 gewone wielen onder een skate). Daarnaast kun je het zo gek maken als je zelf wilt (en kunt betalen); Pistewielen, Indoorwielen, hardere of juist wat zachtere wielen.

De slijtage van de wielen gebeurt niet gelijkmatig. Het is aan te raden om af en toe je wielen van positie te wisselen waardoor ze langer meegaan. Op onze AIJV website hebben we hier meer informatie over LINK

Lagers zitten aan beide zijden van de kern van een wiel (gescheiden door een zogehten ‘spacer’). Lagers heb je in ‘open’ en ‘dichte’ versie – bij een open versie kun je het afdekkapje en de ring verwijderen waardoor je de ‘kogeltjes’ ziet zitten. De kogeltjes mag je niet verwijderen!
Lagers heb je in heel veel verschillende prijscategorieën. Hierin speelt het materiaal een rol (keramisch of ABEC staal). Keramische lagers zijn duurder omdat ze minder het vuil vasthouden, ze kunnen niet roesten en gaan hierdoor dus langer mee.

Het is belangrijk dat je je lagers goed schoonhoudt. Hoe je dit doet kun je aan één van je trainers vragen.

Comments are closed.