/* CSS Document */

Toerskaten

Toerskaten valt eigenlijk onder recreatief skaten, daarbuiten kennen we ook nog Speed-skaten, en Trick-skaten.De meeste skaters houden het bij het recreatieve skaten, en meestal in ongeorganiseerde vorm, op straat of een ommetje in de buurt. Toerskaten houd in dat men wat groottere afstanden aflegt in meestal georganiseerde tochten.

1. Pelotons tochten; dit zijn tochten waarbij men als een groep rijdt. De dinsdagavond training op de club is zo’n tocht, waarbij de voorrijder de route en het tempo aangeeft. In grootte pelotonstochten rijden er voorrijders(motoren, fietsen), geluidswagen, en bezemwagen mee, evenals de EHBO.

2. Vrije tochten; hier rijd men individueel of in kleine groepjes een vooraf uitgezet parcours met daarbij nog voor iedere deelnemer een routekaart voor onderweg.

Er zijn van voorjaar tot najaar en soms zelf in de winter op verschillende websites toertochten te vinden. Deze zijn dan weer onder te verdelen in KNSB tochten of verenigingstochten.

Kijk dan eerst wat je zelf kan en wilt rijden, of als je met een groepje gaat deelnemen stem dan onderling af wat voor iedereen te doen zodat het ook leuk blijft, om een volgende keer mee te doen.

Vanuit de AIJV wordt er deelgenomen aan diverse tochten, waaronder Voorjaarstocht in Hoevelaken, Klavertje Vier in Hoevelaken, Tour de Force in Barneveld en de Snerttocht in Hoevelaken. De leden worden per mail geïnformeerd over deze tochten.
Voor meer toertochten in Nederland, zie ook de Schaats.nl toertochtkalender. Door de AIJV zijn voor 2012 de volgende toertochten geselecteerd:

28/04  Oranje inline tocht te Veenendaal, 25,50 en 75 km
12/05  Skate-fun Duin- en Bollenstreek tocht te Noordwijkerhout, 20 km
26/05  Klavertje 4 – Mijnten te Hoevelaken, 4 ronden van diverse afstanden
02/06  Veluwe-vallei tocht te Ede, drie ronden van 22, 23 of 25 km
09/06  Tour de Force te Barneveld, 25,60 en 100 km
23/06  Ronde van Flevoland, meer informatie volgt, tocht van Pim Tupang
21-07 en 22-07 Drentse skate 2-daagse
05/08  Skate-fun Pontjes tocht te Lisse, 40 km
18/08  Electroworld toertocht te Boekel, 25 en 40 km (vrije tocht), 60 en 100 km (peletonstocht)
25/08  Rhine-on-skates te Duitsland, 135 km
26/08  Rabo Groene Hart Noord skatetoertocht te Nieuwkoop, 25 en 50 km
15/09  Uitwijkdatum 23-06 Ronde van Flevoland, meer informatie volgt, tocht van Pim Tupang

Night Skaten

Verder zijn er nog Nightskates, dit zijn veelal wekelijkse of maandelijkse toertochten door de stad. o.a. In Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Tilburg, Groningen en Arnhem. Elke stad kent hierin specifieke eigenschappen wat betreft het aantal deelnemers, afstand en snelheid.

Voor meer informatie mbt de Utrechtse Nightskating, zie >>.

Extra info

Bij Toertochten staat altijd aangegeven of het een pelotons- of vrijetocht is wat de totale afstand is en bij Pelotonstochten wat de gemiddelde snelheid is. Verkijk je niet op gemiddelde snelheid en meet voor jezelf of vraag het bij iemand in de groep die in het bezit is van een GPS wat het gereden gemiddelde was, en de gereden afstand om voor jezelf te bepalen of een pelotonstocht voor jou persoonlijk haalbaar is. Bij vrije tochten kan men zelf het tempo bepalen of je rijdt met een groep mee waarvan je weet dat je dat tempo kan bijhouden. Je kan ook onderling in de groep afspraken maken over de te rijden snelheid en rustmomenten

Skaters zijn hele sociale mensen, waarbij buiten het sportieve aspect ook het onderlinge contact hoog in het vaandel staat. Je vindt altijd wel een helpende hand of een goed advies onderweg mocht je het even niet meer weten.

Let vooral op je eigen veiligheid wat voor een tocht je ook rijdt.

Draag alle bescherming en vooral een helm, neem water en snacks en eventueel pleisters mee voor onderweg, ga er nooit vanuit dat het allemaal wel geregeld is, zorg zelf altijd voor wat reserve.

Tot slot

Verder hebben we natuurlijk voor diegene die de omgeving nu wel eens gezien hebben en wel eens ergens anders willen skaten, zijn er ook georganiseerde skatereizen van een, twee of meerdere dagen in binnen en buitenland. Denk hier bijvoorbeeld aan drie dagen Parijs, of Berlijn (Flaeming-Skate), Belgie (Lommel), of de TNS in Frankfurt, of dichter bij huis Texel. Voor meer informatie mbt skatereizen http://www.skatefun.nl/

Bij vragen over tochten of ervaringen kan je me altijd bereiken op onderstaand mail-adres of telefoonnummer:

Olaf Lemaire
olemaire@planet.nl.
06-10434859

© foto’s: Olaf Lemaire.

Comments are closed.