/* CSS Document */

Toerskaten volwassenen

Recreatief inline-skate training

© Olaf Lemaire

Inline skaters vanaf 16 jaar die wekelijks recreatief willen trainen, kunnen elke dinsdagavond in het clubgebouw terecht. Vanaf 19.00 uur is de deur open, zodat we om 19.30 uur kunnen vertrekken voor een training of een toertocht. Tijdens het skaten is het verplicht om een (fiets)helm te dragen. Verder adviseren we dringend om ook pols-, knie- en elleboogbescherming te dragen. Wanneer je in de winter meerijdt, adviseren we ook om voldoende verlichting te dragen. In 2019 loopt het seizoen van 2 april tot en met 24 september 2018.

We beginnen op dinsdagavond 2 april met een techniektraining op de verlichte baan om de techniek weer op te frissen en weer te wennen aan de skates.

Omdat er diverse niveaus zijn, zijn de trainingen onderverdeeld in 5 groepen, zoals hieronder beschreven wordt.

Groep 1 – beginners

In deze groep wordt aandacht besteed aan de grondbeginselen van het inline-skaten. Denk hierbij aan een stabiele basishouding, lange stand, een bocht rijden, kunnen vallen en uitwijken. Daarna wordt er een tocht van enkele kilometers gereden.

Deze basistraining duurt 5 weken en wordt gegeven op de skatebaan. Daarna kan men door stromen naar de volgende groep. Instroomdata voor de beginners cursus zijn 9 april en 28 mei 2019.

Groep 2 – techniek

© Olaf Lemaire

© Olaf Lemaire

In deze groep oefent men diverse behendigheden op o.a. de skatebaan, parkeerplaatsen en viaducten. Denk hierbij aan technieken als remmen,klimmen, afdalen, scherpe bochten maken, overstappen en omgaan het hindernissen. Hierna volgt een toertocht van ongeveer 10-15 km met een kruissnelheid van +/- 15 km per uur.

Groep 3

Wanneer men in deze groep meerijdt, dan worden er geen oefeningen meer gedaan en kan je zelfstandig zonder begeleiding rijden. Men rijdt een toertocht van ongeveer 20+ kilometer, waarbij de kruissnelheid ongeveer 18-20 km per uur is. Op verzoek kunnen nog wel aanwijzingen en adviezen gegeven worden om de inline-skate techniek te verbeteren.

Groep 4
Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Zij rijden een toertocht van ca. 30+ km. met een kruissnelheid van 20-22 km per uur.

Groep 5
Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Deze groep rijdt een tocht van ongeveer 40 km. De kruis snelheid is 22-24 km per uur.

Afhankelijk van het aantal aanwezige inline-skaters, kan het voorkomen dat groepen worden samengevoegd of dat er een groep wordt toegevoegd.

Veiligheid staat voorop bij het rijden van de tocht in en om de stad Amersfoort en de voor- en achterrijders zorgen ervoor dat het tempo voor iedereen goed te volgen is. Mocht je twijfels hebben welke groep het beste bij jou past, vraag het dan aan de begeleiders of aan een van de leden van de skate commissie.

Verder gaan we dit seizoen ook meer de clubkleding promoten en is het wenselijk dat we op dinsdagavond in clubkleding skeeleren; om zo de herkenbaarheid van AIJV te verhogen. Clubkleding is aan te schaffen via Mijnten skeeler –en schaatssport.

Vrijdagavondtrainingen:
Op vrijdagavond hebben we een techniek training op de skate-baan, van 20.00 tot 21.30 uur. Dit is een techniek training voor de gevorderde inline skater. Skate je in niveau groep 2 t/m 5 van de dinsdagavond en wil jij je inline skate prestaties verbeteren? Dan ben je van harte welkom!

Als de 033 SKATE op vrijdagavond wordt verreden is er geen vrijdagavondtraining op de skate-baan.
De 033 SKATE wordt verreden op de vrijdag vanaf 20:00, vanaf 11 mei t/m 6 juli. Scroll voor meer informatie over 033 Skate verder naar beneden.

Voorwaarden voor deelname

© Olaf Lemaire

Nieuwe deelnemers krijgen 2 lessen gratis, zodat ze het inline skaten kunnen uitproberen en kennis kunnen maken met onze vereniging. Vanaf de derde les kost een training € 5,-, maar men kan ook kiezen om lid  te worden van de AIJV (zie hiervoor de aanmeldpagina). Lidmaatschap kost €79,90. Voor meer tarieven, kik hier (of kijk bij ‘vereniging’ in de linkerkolom). Mocht u nog vragen hebben, stuur ons dan gerust een e-mail. Bij vragen voor jeugdskaten maal dan naar jeugdskaten@aijv.nl
Verder gelden tijdens het rijden van de tochten de volgende skate regels.

  • Gezelligheid staat voorop!
  • Het dragen van een helm is verplicht;
  • Pols-, knie- en elleboog bescherming wordt dringend aanbevolen;
  • Tijdens het skaten worden de verkeersregels opgevolgd;
  • Samen uit, samen thuis;
  • Tijdens het skaten worden zowel de officiële verkeersregels als de instructies van de trainer/begeleider opgevolgd;
  • Samen uit, samen thuis;
  • Bij het begin en aan het einde van het seizoen is het vaak vroeg donker; dus verlichting voor en achter en een geel hesje;
  • Zorgpas en ID meenemen, plus een ïn case of emergency”telefoonnummer;
  • Tijdens het skaten worden zowel de officiële verkeersregels als de instructies van de trainer/begeleider opgevolgd;

De deelname aan de inline skate trainingen/tochten is op eigen risico. Mocht het op de dinsdagavond regenen, dan zal er uiterlijk om 18.00u een bericht op de website en facebook (Amersfoorste IJsvereniging voor schaatsen en skaten) staan dat de tochten niet doorgaan.

 033 SKATE
De AIJV doet nog meer! De AIJV organiseert, in samenwerking met Sporters United, ook in 2019 weer de 033 SKATE. Onder de naam 033 SKATE willen we hét inline-skate event van de regio worden!

Niet alleen skaters zijn welkom, maar ook steppers en longboarders rollen met 033 SKATE mee. Achter een muziekauto waarop iedere week een andere DJ live (!) staat te draaien, wordt er een tocht gereden die varieert van 14 tot 21 kilometer met een gemiddelde snelheid van 16-17km per uur. 033 SKATE rijdt onder begeleiding van de politie en verkeersregelaars, het overige verkeer wordt dus voor je stilgezet!

Vanaf mei 2019, worden er diverse avonden lang een mooie tocht in en om Amersfoort en Leusden gereden. De data waarop 033 SKATE wordt verreden zijn terug te vinden op de site http://www.033skate.nl/. De start is om 20:00 uur op de Hof bij Café De Blauwe Engel. Daar komen we rond 22:00 uur ook weer terug en dan is het tijd om onder het genot van een heerlijk hapje en drankje na te genieten van de gezellige rit.

Tijdens de tocht wordt er geld ingezameld voor het Dierenbeschermingscentrum Amersoort. In dit centrum kunnen jaarlijks zo’n 3.000 dieren opgevangen worden.

Kijk voor meer informatie (bijvoorbeeld over het wel of niet doorgaan van de tocht bij slecht weer én de spelregels) op de 033 SKATE website. Of voeg 033 SKATE toe op Facebook en/of Instagram, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws over 033 SKATE.

Toerskaten

© Jeroen Eck | www.jeroeneck.nl

© Jeroen Eck | www.jeroeneck.nl

De meeste inline-skaters rijden meestal zelf een rondje in de buurt. Er worden echter ook veel toertochten georganiseerd, waarvan een aantal in onze regio. Voor deze tochten zijn routes uitgezet die jezelf of in groepjes kan rijden (vrije tochten). Voorbeelden van deze tochten in de omgeving zijn bijvoorbeeld ’t Klavertje Vier in Hoevelaken en de tocht van AIJV op 23 juni.

Kijk voor  meer informatie over toertochten op www.knsb.nl. Op deze site staat een kalender met alle toertochten in Nederland. Op de besloten facebook pagina “Skeelertoertochten” is een aanvullende lijst te vinden.

 

 

Comments are closed.