/* CSS Document */

Toerskaten volwassenen

Recreatief inline-skate training

© Olaf Lemaire

Inline skaters vanaf 16 jaar die wekelijks recreatief willen trainen, kunnen elke dinsdagavond in het clubgebouw terecht. Vanaf 19.00 uur is de deur open, zodat we om 19.30 uur kunnen vertrekken voor een training of een toertocht. Tijdens het skaten is het verplicht om een (fiets)helm te dragen. Verder adviseren we dringend om ook pols-, knie- en elleboogbescherming te dragen. Aan het begin en einde van het seizoen, adviseren we ook om voldoende verlichting te dragen. Het toerskate seizoen 2023 loopt van april t/m september.

Omdat er diverse niveaus zijn, zijn de trainingen onderverdeeld in 6 groepen, zoals hieronder beschreven wordt.

Groep 1 – beginners/Start2Skate

In deze groep wordt aandacht besteed aan de grondbeginselen van het inline-skaten. Denk hierbij aan een stabiele basishouding, lange stand, een bocht rijden, kunnen vallen en uitwijken. De eerste 4 lessen zijn op de Rubensbaan. Les 5 is een rondje van ca 10 km.

Deze basistraining, ook wel Start2Skate (S2S) genoemd, duurt 5 weken en wordt gegeven op vrijdagavond en/of dinsdagavond op de combi-baan; de laatste 2 lessen zijn kleine toertochten op de dinsdagavond. Daarna kan men doorstromen naar de volgende groep.

Instroomdata voor de beginners cursus zijn onder voorbehoud op:

  • S2S-1 Vrijdagavond vanaf 31 maart 2023 (max 20 personen)
  • S2S-2 Dinsdagavond vanaf 6 juni 2023 (max 20 personen).

Zie ook Start2Skate flyer: flyer-S2S-2022-AIJV

Groep 2 – Toer 15+
In deze groep maakt men een kleine een toertocht van ongeveer 12-18 km met een tempo van +/- 15 km per uur. Tijdens de tocht wordt regelmatig pauze gehouden en kunnen we op verzoek wat aandacht te besteden aan lange stand, een bocht rijden, kunnen vallen en uitwijken.
Routes van groep 2: https://routes.aijv.nl/routes/twee

© 2021 Anja Koomen

Groep 3 – Toer 20+
Wanneer men in deze groep meerijdt, dan worden er geen oefeningen meer gedaan en kan je zelfstandig zonder begeleiding rijden. Men rijdt een toertocht van ongeveer 20+ kilometer, met een tempo van ongeveer 17-19 km per uur is. Op verzoek kunnen nog wel aanwijzingen en adviezen gegeven worden om de inline-skate techniek te verbeteren.
Routes van groep3: https://routes.aijv.nl/routes/drie

Groep 4 Toer 25+
Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Zij rijden een toertocht van ca. 25+ km. met een tempo van 19-21  km per uur.
Routes van groep4: https://routes.aijv.nl/routes/vier

© 2021 Henk ter Horst

Groep 5 Toer 30+
Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Deze groep rijdt een tocht van ongeveer 30 tot 40 km. Het tempo is 20-22 km per uur. Trainen ook voor langere tochten van 80 a 100km.
Routes van groep5: https://routes.aijv.nl/routes/vijf

 

© 2021 Alex Room

 

Groep 6 Toer 35+
De inline-skater in deze groep kan, naast goed skaten ook goed remmen. Deze groep rijdt een tocht van ongeveer 35 tot 45 km. Het tempo is 22-24 km per uur.
We trainen ook voor langere tochten van +/- 100km.
Routes van groep6: https://routes.aijv.nl/routes/zes

 

 

Afhankelijk van het aantal aanwezige inline-skaters, kan het voorkomen dat groepen worden samengevoegd of dat er een groep wordt toegevoegd. Vanwege de veiligheid op de openbare weg hanteren we een maximale groepsgrootte van max 10 personen. Het kan zijn dat je zelf een route moet voorrijden.

Veiligheid staat voorop bij het rijden van de tocht in en om de stad Amersfoort en de voor- en achter rijders zorgen ervoor dat het tempo voor iedereen goed te volgen is. Mocht je twijfels hebben welke groep het beste bij jou past, vraag het dan aan de begeleiders of aan een van de leden van de skate commissie.

Verder gaan we ook dit seizoen ook meer de clubkleding promoten en is het wenselijk dat we op dinsdagavond in clubkleding skeeleren; om zo de herkenbaarheid van AIJV te verhogen. Clubkleding is aan te schaffen via Mijnten skeeler –en schaatssport.

Vrijdagavondtrainingen:
Op vrijdagavond hebben we een techniektraining op de combi-baan, van 20.00 tot 21.00 uur. Dit is een techniektraining voor de gevorderde inline skater. Skate je in niveau groep 2 t/m 6 van de dinsdagavond en wil jij je inline skate prestaties verbeteren? Dan ben je van harte welkom!

Als de 033 SKATE op vrijdagavond wordt verreden is er geen vrijdagavondtraining op de skate-baan.

 

Voorwaarden voor deelname

© Olaf Lemaire

Nieuwe deelnemers voor het toerskaten kunnen 2 keer meerijden op de dinsdagavond, om het toerskaten uit te proberen en kennis te maken met onze vereniging.

Lid worden van de AIJV (zie hiervoor de aanmeldpagina).
Voor tarieven, kik hier (of kijk bij ‘vereniging’ in de linkerkolom).

Mocht u nog vragen hebben, stuur ons dan gerust een e-mail. Bij vragen voor jeugdskaten mail dan naar jeugdskaten@aijv.nl

 

Verder gelden tijdens het rijden van de tochten de volgende skate regels.

  • Gezelligheid staat voorop!
  • Het dragen van een helm is verplicht;
  • Pols-, knie- en elle boog bescherming wordt dringend aanbevolen;
  • Tijdens het skaten worden de verkeersregels opgevolgd;
  • Samen uit, samen thuis;
  • Tijdens het skaten worden zowel de officiële verkeersregels als de instructies van de trainer/begeleider opgevolgd;
  • Bij het begin en aan het einde van het seizoen is het vaak vroeg donker; dus verlichting voor en achter en een geel hesje;
  • Zorgpas en ID meenemen, plus een “in case of emergency” telefoonnummer;

De deelname aan de inline skate trainingen/tochten is op eigen risico. Mocht het op de dinsdagavond regenen, dan zal er uiterlijk rond 18:00-18:30 een bericht op de website en facebook (Amersfoorste IJsvereniging voor schaatsen en skaten) staan dat de tochten niet doorgaan en eventueel verplaatst worden naar de woensdagavond.

033 SKATE
AIJV doet nog meer! AIJV organiseert, in samenwerking met Sporters United, ook in 2023 weer de 033 SKATE. Onder de naam 033 SKATE willen we hét inline-skate event van de regio worden!

Niet alleen skaters zijn welkom, maar ook steppers en longboarders rollen met 033 SKATE mee. Achter een muziekauto waarop iedere week een andere DJ live (!) staat te draaien, wordt er een tocht gereden die varieert van 14 tot 21 kilometer met een gemiddelde snelheid van 16-17km per uur. 033 SKATE rijdt onder begeleiding van de politie en verkeersregelaars, het overige verkeer wordt dus voor je stilgezet!

De data waarop 033 SKATE wordt verreden zijn terug te vinden op de site http://www.033skate.nl/. De start is om 20:00 uur op de Hof bij Café De Blauwe Engel. Daar komen we rond 22:00 uur ook weer terug en dan is het tijd om onder het genot van een heerlijk hapje en drankje na te genieten van de gezellige rit.

Kijk voor meer informatie (bijvoorbeeld over het wel of niet doorgaan van de tocht bij slecht weer én de spelregels) op de 033 SKATE website. Of voeg 033 SKATE toe op Facebook en/of Instagram, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws over 033 SKATE.

Toerskaten

© 2021 Jan-Bart Laan – Maasdijk toertocht

De meeste inline-skaters rijden meestal zelf een rondje in de buurt. Er worden echter ook veel toertochten georganiseerd, waarvan een aantal in onze regio. Voor deze tochten zijn routes uitgezet die jezelf of in groepjes kan rijden (vrije tochten). Voorbeelden van deze tochten in de omgeving zijn bijvoorbeeld ’t Klavertje Vier in Hoevelaken.

Ook vanuit AIJV worden er door groepjes in het weekend gereden, hier een selectie van tochten buiten  Amersfoort: https://routes.aijv.nl/routes/zaterdag

Kijk voor  meer informatie over toertochten op www.knsb.nl. Op deze site staat een kalender met alle toertochten in Nederland. Op de besloten facebook pagina “Skeelertoertochten” is een aanvullende lijst te vinden.

 

 

Comments are closed.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com