Activiteiten

Voor jong en oud worden activiteiten georganiseerd of ondernomen om het schaatsen en skaten nog leuker te maken.
Op de jaarkalender kan je terug vinden wanneer de activiteit wordt georganiseerd.

Jeugdelfstedentocht

Ieder jaar wordt begin Januari de binnen en buitenbaan van de Vechtsebanen omgetoverd tot de Elfstedentocht in Friesland, met een stempel bij elk van de elf steden, koek en zopie kraampjes en een kruisje na het inleveren van een volle stempelkaart. Met alle jeugdschaatsers wordt aan deze happening deelgenomen met honderden andere jonge schaatsers.

Diploma-uitreiking met uitje

Het jeugdschaatsen eindigt altijd met het behalen van een diploma, en de feestelijke uitreiking daarvan vindt plaats tijdens een uitje een week later. Meestal is dat een andere kunstijsbaan in het land. Tevens eindigt daarmee het schaatsseizoen.

Clubkampioenschappen schaatsen

De clubkampioenschappen zijn voor de schaatsende leden ieder jaar weer een hoogtepunt. De oudste jeugd mag al meedoen en rijdt dan twee maal een 100m. Het is een enorme belevenis om alleen op die grote ijsbaan te rijden aangemoedigd door ouders en andere clubgenoten. Voor de wedstrijd- en toerrijders zijn er ook twee afstanden die gereden kunnen worden. En meestal worden de clubkampioenschappen afgesloten met een afvalrace waar iedereen aan mee kan doen.

Mijnten Marathon

De Mijnten Marathon is een evenement van de vijf samenwerkende schaatsvereningen uit de regio. Een marathon voor de toerrijders en de wedstrijdschaatsers. Maar ook skaters zijn welkom. Er wordt gestreden om de Mijnten Bokaal, die beschikbaar is voor de winnende vereniging. Elk jaar doet een groot aantal AIJV-rijders mee.

Ploegenachtervolging

Door de samenwerkende schaatsverenigingen wordt ook een ploegenachtervolging georganiseerd. Als ploeg een wedstrijdje rijden van 4 rondjes is wat anders dan in een treintje schaatsen. Want je rijdt daar op de limiet om een snelle tijd neer te zetten, maar je dient ook met je ploeggenoten rekening te houden. Het samenspel is toch wel een uitdaging. En daar wordt met de trainingen dan ook naar toegewerkt. Een gezellig evenement, vooral ook omdat je als team deelneemt.

Record wedstrijden in Heerenveen

Aan het eind van het seizoen gaan de talentvolle schaatsers naar Heerenveen voor de record wedstrijden. Zodat zij hun PR kunnen verbeteren of zelfs een clubrecord kunnen rijden op een snelle baan. De rijders worden geselecteerd op basis van de tijden die ze gereden hebben in het afgelopen seizoen.

Wisseldag

Omdat het schaatsseizoen over te laten gaan in het skateseizoen en anderom wordt er tussen de seizoenen een wisseldag georganiseerd. Dan rijden we een fietstoertocht en zijn er voor de skaters verschillende routes beschikbaar. Dit wordt afgesloten met een borrel en hier kunnen de schaatsers en skaters de hoogtepunten van het afgelopen seizoen ophalen, en plannen maken voor he komende seizoen.

Jeugdkampen

Regelmatig wordt er voor de jeugd een skatekamp georganiseerd. Meestal is het een paar nachtjes in tentjes slapen op de Rubensbaan, waar dan veel spelletjes worden gedaan. En natuurlijk pannenkoeken eten. Maar soms is het ook een schaatskamp en dan wordt een ijsbaan opgezocht zodat er veel getraind kan worden. De jeugdkampen worden georganiseerd door de oudere jeugd in samenwerking met trainers en ouders.

Skate events

De inlineskaters zoeken ieder jaar wel een event op om aan mee te doen. Dit kan een skate event zijn in Nederland, maar vaak wordt een uitdagend event in het buitenland uitgezocht zoals de skate marathon in Berlijn in September, of de 24 uur van Le Mans.
Het summum is de elfstedentocht op skates, 220 km over de welbekende route langs de vaarten en meren, en door de dorpjes (met klinkers!). Een aantal bikkels van de AIJV doet daaraan ieder jaar mee. Dave van Dam inline cup
De Dave van Dam Inline-Cup, ook wel Midden-Nederland competitie genoemd, wordt gehouden op verschillende banen in het midden van het land. Vanuit AIJV doen de wedstrijdskaters hier aan mee.
Per dag wordt er een klassement opgemaakt en krijgt iedere deelnemer een medaille. Ook wordt er van alle wedstrijden een eindklassement bijgehouden. Je moet wel aan een minimaal aantal wedstrijden hebben meegedaan om in het eindklassement mee te doen.
Er zijn speciale wedstrijdsoorten zoals tijdrit, inline, marathon, relay en flying lap. Ook dat wordt je goed uitgelegd tijdens de wedstrijddag, zowel door de coaches als door de juryleden. Belangrijkste doel is dat iedereen een heel aantal leuke wedstrijddagen heeft gedurende het zomerseizoen.

Weissensee

Een groep schaatsers gaat ieder jaar naar de Weissensee om een alternatieve Elfstedentocht te rijden. Daarvoor worden de nodige extra schaatstrainingen gedaan zoals de buffelavonden in Utrecht. Dit wordt informeel georganiseerd door en voor de liefhebbers. Ieder jaar is het weer een spannend gebeuren vanwege de onzekerheid van de ijssituatie, maar als de tocht dan verreden kan worden is het een top attractie.
Wil je ook gaan? Kijk voor al op de site van de Weissensee voor info.
Verder is het goed te weten dat AIJV zelf geen bus of accommodatie regelt. Maar voor de leden van de vereniging stemmen we wel de plannen onderling af, zodat groepjes van vier tot zes schaatsers gezamenlijk een accomodatie en vervoer kunnen regelen.