Toerskate-training

alt
© Olaf Lemaire

Inlineskaters vanaf 16 jaar die wekelijks recreatief willen trainen, kunnen elke dinsdagavond bij AIJV terecht. Vanaf 19.00 uur is het clubgebouw open. Om 19.30 uur vertrekken we voor een training of een toertocht.
Tijdens het skaten is het verplicht om een (fiets)helm te dragen. Verder adviseren we dringend om ook pols-, knie- en elleboogbescherming te dragen. Aan het begin en einde van het seizoen, adviseren we ook om voldoende verlichting te dragen. Het toerskate seizoen 2023 loopt van april t/m september.

Omdat er diverse niveaus zijn, zijn de trainingen onderverdeeld in 6 groepen:

Groep 1 – Start2Skate

In deze groep wordt aandacht besteed aan de grondbeginselen van het inline-skaten. Denk hierbij aan een stabiele basishouding, lange stand, een bocht rijden, kunnen vallen en uitwijken. De eerste 4 lessen zijn op de Rubensbaan. Les 5 is een rondje van ca 10 km.

Start2Skate duurt 5 weken en wordt gegeven op vrijdagavond en/of dinsdagavond op de combi-baan; de laatste 2 lessen zijn kleine toertochten op de dinsdagavond. Daarna kunnen deelnemers doorstromen naar de volgende groep.

Instroomdata voor de beginners cursus zijn onder voorbehoud op:

  • S2S-1 Vrijdagavond vanaf 31 maart 2023 (max 20 personen).
  • S2S-2 Dinsdagavond vanaf 6 juni 2023 (max 20 personen).

Zie ook Start2Skate flyer.

Groep 2 – Toer 15+

In deze groep maken deelnemers een kleine toertocht van ongeveer 12-18 km met een tempo van ca. 15 km/uur. Tijdens de tocht wordt regelmatig pauze gehouden en kunnen we op verzoek wat aandacht te besteden aan lange stand, een bocht rijden, kunnen vallen en uitwijken.
Routes van groep 2: https://routes.aijv.nl/routes/twee

Groep 3 – Toer 20+

© Anja Koomen

In deze groep worden er geen oefeningen meer gedaan en kan je zelfstandig zonder begeleiding rijden. Deelnemers rijden een toertocht van circa 20 km, met een tempo van 17-19 km/uur. Op verzoek kunnen nog wel aanwijzingen en adviezen gegeven worden om de inline-skate techniek te verbeteren.
Routes van groep3: https://routes.aijv.nl/routes/drie

Groep 4 Toer 25+

© Henk ter Horst

Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Zij rijden een toertocht van ca. 25 km. met een tempo van 19-21 km/uur.
Routes van groep4: https://routes.aijv.nl/routes/vier

Groep 5 Toer 30+

Inline-skaters in deze groep hebben eigenlijk geen aanwijzingen, oefeningen en adviezen meer nodig. Deze groep rijdt een tocht van 30 tot 40 km. Het tempo is 20-22 km/uur. Geschikte training voor langere tochten van ca. 80 km.
Routes van groep5: https://routes.aijv.nl/routes/vijf

Groep 6 Toer 35+

© Alex Room

De inline-skater in deze groep kan, naast goed skaten, ook goed remmen. Deze groep rijdt een tocht van ongeveer 35 tot 45 km. Het tempo is 22-24 km/uur. We trainen ook voor langere tochten van ca. 100km.
Routes van groep6: https://routes.aijv.nl/routes/zes

Afhankelijk van het aantal aanwezige inline-skaters, kan het voorkomen dat groepen worden samengevoegd of dat er een groep wordt gesplitst. Vanwege de veiligheid op de openbare weg hanteren we een maximale groepsgrootte van 10 personen. Het kan zijn dat je zelf een route moet voorrijden.

Veiligheid staat voorop bij het rijden van de tocht in en om de stad Amersfoort en de voor- en achter rijders zorgen ervoor dat het tempo voor iedereen goed te volgen is. Mocht je twijfels hebben welke groep het beste bij jou past, vraag het dan aan de begeleiders of aan een van de leden van de skate commissie.

Verder gaan we ook dit seizoen ook meer de clubkleding promoten en is het wenselijk dat we op dinsdagavond in clubkleding skeeleren. We willen daarmee de herkenbaarheid van AIJV verhogen. Clubkleding is verkrijgbaar bij Mijnten in Achterveld.

Vrijdagavondtrainingen

Op vrijdagavond bieden we techniektraining op de combi-baan, van 20.00 tot 21.00 uur. Deze techniektraining is voor de gevorderde inline skater. Skate je in niveau groep 2 t/m 6 van de dinsdagavond en wil jij je inlineskate-prestaties verbeteren? Dan ben je van harte welkom!

Als de 033 SKATE op vrijdagavond wordt verreden is er geen vrijdagavondtraining op de skate-baan.

Voorwaarden voor deelname

Nieuwe deelnemers voor het toerskaten kunnen 2 keer meerijden op de dinsdagavond, om het toerskaten uit te proberen en kennis te maken met onze vereniging.

Mocht u nog vragen hebben, stuur ons dan gerust een e-mail. Bij vragen voor jeugdskaten mail dan naar jeugdskaten@aijv.nl

Verder gelden tijdens het rijden van de tochten de volgende skate regels. In detail: Basis afspraken toerskaten

  • Het dragen van een helm is verplicht;
  • Gezelligheid staat voorop!
  • Pols-, knie- en elle boog bescherming wordt dringend aanbevolen;
  • Tijdens het skaten worden de verkeersregels opgevolgd;
  • Samen uit, samen thuis;
  • Tijdens het skaten worden zowel de officiële verkeersregels als de instructies van de trainer/begeleider opgevolgd;
  • Bij het begin en aan het einde van het seizoen is het vaak vroeg donker; dus verlichting voor en achter en een geel hesje;
  • Zorgpas en ID meenemen, plus een “in case of emergency” telefoonnummer;

De deelname aan de inline skate trainingen/tochten is op eigen risico. Mocht het op de dinsdagavond regenen, dan zal er uiterlijk rond 18:00-18:30 een bericht in de AIJV ClubApp staan.

Toerskaten

© Jan-Bart Laan

De meeste inline-skaters rijden meestal zelf een rondje in de buurt. Er worden echter ook veel toertochten georganiseerd, waarvan een aantal in onze regio. Voor deze tochten zijn routes uitgezet die jezelf of in groepjes kan rijden (vrije tochten). Voorbeelden van deze tochten in de omgeving zijn bijvoorbeeld ’t Klavertje Vier in Hoevelaken.

Ook vanuit AIJV worden er door groepjes in het weekend gereden, hier een selectie van tochten buiten  Amersfoort: https://routes.aijv.nl/routes/zaterdag

Kijk voor  meer informatie over toertochten op www.knsb.nl. Op deze site staat een kalender met alle toertochten in Nederland. Op de besloten facebook pagina “Skeelertoertochten” is een aanvullende lijst te vinden.