30 AIJV-ers naar de Weissensee 2024

De afgelopen week hebben een 30 AIJV-ers op de Weissenssee in Oostenrijk geschaatst. Ondanks de verwachting dat het in de loop van de week zou gaan dooien en dat de Deutsche Bahn ging staken is iedereen toch afgereisd naar Oostenrijk. Al weken zijn er extra buffeltrainingen gedaan in Utrecht, Amsterdam of Eindhoven. Sommigen komen voor het eerst, andere zien het als een vakantieweek waar het lekker schaatsen is. En voor enkelen is het een ultieme prestatie, die je een of twee keer in je leven doet. 

Een paar leden hebben, vanwege het weer hun schaatsplannen vervroegd en zijn al dinsdag 23 januari de tocht gaan schaatsen. Om zeven s morgens startte een kleine groep in het donker. Wim ging voor de zesteinde keer van start voor de 200 kilometer. Hij wist waar hij aan begon en kon ook dit jaar weer in een snelle tijd eindigen. Jeroen met broer, Clemens met zoon Jos en Alex startten ook vroeg en hebben het eerste deel van de tocht gezamenlijk geschaatst. Daarna was het ieder voor zich. Illustratief is wellicht de uitroep van de zoon van Clemens, die een ronde voor het einde riep “ ik wist niet dat mijn vader zo diep kon gaan”. De heroïek en blijdschap was groots deze mooie zonnige winterdag op de Weissenssee. En het ijs was nog redelijk goed die dag. Vrijdag 25 januari, wanneer een grotere groep AIJV-ers weer een poging waagde was het andere koek. Het ijs was broos en veranderde in de loop van de dag in een soort van slurrie, waardoor ze niet meer konden afzetten en vast kwamen te zitten met hun schaatsen. Maar velen wisten van geen ophouden. AIJV was een van de weinige goede treintjes op het ijs. Onder toejuiching van vele AIJV-ers is iedereen tot het uitertste gegaan. Pieter en Nick kwamen zelfs op een redelijke snelle tijd binnen. En ook Jonathan, Marieke en Anja hebben het net op tijd gehaald. Van de 800 rijders aan start hebben uiteindelijk maar 198 rijders de 200 km volbracht. En van deze groep konden een vijftien vrouwen de gehele tocht volbrengen. En ondanks het verschrikkelijke afzien werd er ‘s avonds ouderwets gedanst op het traditionele blarenbal. En er werd veelvuldig geproost op dit geweldige evenement en natuurlijke werden er alweer plannen en reserveringen voor volgend jaar gemaakt.

Anja, Marieke en Jonathan komen binnen na een barre tocht
Kruijsje is binnen voor Pieter en Nick

Wil je ook gaan?

Kijk voor al op de site van de Weissensee voor info.
Verder is het goed te weten dat AIJV zelf geen bus of accommodatie regelt. Maar voor de leden van de vereniging stemmen we wel de plannen onderling af, zodat groepjes van vier tot zes schaatsers gezamenlijk een accomodatie en vervoer kunnen regelen.

Roelof