De Doorzetter

Afgelopen zondag moesten we op het allerlaatste moment de tochten afblazen door het onverwachte slechte weer. Ad Kemp uit Montfoort was echter al in Hoogland. Ad is een oudgediende. Waar een skeelertoertocht is, daar is Ad. Jan-Bart had in de ochtend contact met hem via whatsapp. Hij liet zich niet uit het veld slaan door de afgelastingen en bemachtigde de route van Alex en reeds alsnog in zijn eentje (zonder de pijlen, want die hadden we al snel opgeruimd) de 40 km tocht.

Later kreeg ik de foto van hem doorgestuurd en appte hem ook door aan Anja. Een mooi verhaal… dus Anja heeft er ook nog een mooi verhaal van gezet op facebook. Hierbij ook het verhaal door Anja. Leuk detail: hij reed dus in het AIJV Rhine On Skates shirt. Jaren terug reed hij met een groep van ons mee. Een mooi verhaal en avontuur, waar ik toch weer een beetje vrolijk van kon worden na de afgelasting.

Jan-Bart

DE DOORZETTER.

Vanmorgen stapten wij vroeg uit bed om ons klaar te maken voor een autorit van een uurtje om deel te nemen aan de 85 km lange peloton tocht vanuit Amersfoort. De ijsvereniging AIJV werkte samen met de wielervereniging Snel Verzet tijdens het Dorpsfeest van Hoogland. In het westen was het droog voorspeld maar precies in het gebied rond Amersfoort gaf buienradar hele hevige regen aan. Jan Bart Laan, een van de organisatoren, had het ook gezien want net voor we de knoop wilde hakken appte JB met de mededeling een uur later te gaan starten. Okay, beter. Ik ben maar een uurtje de was gaan strijken in mijn skeelerkleding, een andere warming-up kon ik zou gauw niet bedenken. Inmiddels regende het bij ons ook, ondanks dat het niet vermeld werd. In Amersfoort hoosde het door. Zonder zon en wind zou het dus ook lang nat wegdek geven in de bossen. De organisatie van de tocht besloot eerst de 85 km. tocht niet te doen en uiteindelijk werd alles afgelast uit veiligheid. Via snelle media kunnen we tegenwoordig natuurlijk nog voordat we van huis vertrekken weten dat het niet doorgaat via apps, facebook en mails. Dat gold niet voor iedereen. Ad Kemp (bijna 69 jaar) stond al aan de poort van het terrein. Ad was weer uitgerust van de elfstedentocht en Ad had er gewoon weer zin in vandaag. Ad:”Vroeger hadden we geen app en facebook en dan ging je gewoon, weer of geen weer”. Ad was dan ook teleurgesteld dat hij voor niets een autorit had gemaakt en was stellig van mening dat er best gereden kon worden, als hij een poosje zou wachten. Enfin, rond half 12 stopte de regen en Ad ging zijn skeelers aantrekken. Volgens Ad duurt dat altijd even maar, om 12 uur vertrok hij met een soort van navigatie plaatje op zijn eenvoudige telefoon. Alex van AIJV had wat info gegeven en Ad wilde beslist de 40 km tocht gaan doen. Natuurlijk ging dat niet gemakkelijk en Ad maakte dan ook wat extra km’s omdat hij bij iedere kruising op zijn kaartje moest kijken. Bij Bilthoven ging het mis en volgens Ad had hij zitten klooien op zwaarder wegdek om in Den Dolder te komen. Uiteindelijk duurde het een uurtje langer maar Ad heeft het wel volbracht! Net als die elfstedentocht vorige week. Ad : “Ja ik had mezelf voor die monstertocht toch maar een setje nieuwe wielen en keramedische lagers gegund.” Zouden die helend zijn, dacht ik, keramedisch klinkt wel gezond, haha… Ad verteld enthousiast door over zijn voorbereidingen en vele trainingen die hij nog altijd met zoveel plezier blijft doen. Wát een doorzetter, deze man! Ad is stellig van plan deze winter zijn ronden te blijven skeeleren. “Dat zouden we toch allemaal veel meer moeten doen in de winter, in plaats van die ijsbaan. Het is zo een mooie sport”, vervolgd Ad zijn verhaal. Wie weet Ad, bedankt voor je mooie verhaal!

Anja Bakker