Enthousiasme spat af van AIJV-talenten die naar NK mogen: ‘Na school denk ik: yes, weer schaatsen’

In het AD staat het volgende mooie premium artikel.

Schaatstalenten Maaike Koelewijn en Pelle Bolsius kloppen steeds nadrukkelijker aan de deur. Beiden komen voort uit de jeugdopleiding van AIJV. En als de schijn niet bedriegt, zijn zij de voorlopers van meer aanstormend talent. Wat is het geheim van de Amersfoortse schaatsclub?

,,Het gaat de laatste tijd heel erg goed. Daardoor heb ik er ook meer zin in’’, vertelt Senne met een lach. ,,Als ik uit school kom, dan denk ik: yes, ik kan weer schaatsen’’, voegt Sem de Bie (12) er met eerlijk enthousiasme aan toe. Het gaat goed, niet alleen met Senne en Sem, maar met de hele club. Naast Senne zijn ook Dara van Hees (12), Tinne Bolsius (13), Mirthe Snoek (12) en trainers Ilse Snoek-Hoogland en Jonathan Winters aangeschoven. Ze hebben zichtbaar plezier met elkaar.

Sporten met plezier, dat helpt de prestaties vooruit; dat is geen hogere wiskunde. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt, dat je zo’n brede groep jonge schaatsers het naar de zin maakt? ,,Ik denk dat het geheim is dat we een gezellige groep hebben’’, zegt Hoogland. ,,Als je er met z’n allen de schouders onder zet, dan kun je er ook staan voor je rijders en is er voldoende begeleiding voor de kinderen. Die sfeer, dat is iets wat wij belangrijk vinden.’’

Winters knikt instemmend: ,,Het aantal rijders groeit en de onderlinge prestaties gaan omhoog. Dat heeft er denk ik mee te maken dat ze niet gepusht worden om te presteren. Wij zorgen voor de goede sfeer en zij hebben het leuk, waardoor je ziet dat ze vanzelf goed presteren.’’

,,In november gingen we op schaatskamp’’, geeft Mirthe als voorbeeld van wat ze nou zo leuk vindt aan het schaatsen bij AIJV. ,,We hebben toen getraind en dat was heel gezellig. We hebben drie keer geschaatst op het ijs van Thialf en ook nog looptrainingen en krachttrainingen gedaan.’’ En op dat kamp werd niet alleen geschaatst. ,,We hebben ook lootjes getrokken en Sinterklaas gevierd met z’n allen’’, vertelt Ilse. ,,En gewokt!’’, roept Dara lachend.

Met alle plezier, hebben de trainers toch ook wel de nodige verwachtingen voor het komende NK. ,,Van Tinne, maar ook van Nienke Meesters en Maaike Koelewijn verwacht ik dat ze heel ver kunnen komen’’, zegt Jonathan. ,,En van de rest verwacht ik dat ze me eigenlijk verrassen.’’

Spanning voor de eerste keer

Het vijftal zelf heeft in ieder geval veel zin in het NK, al vinden ze het wel spannend. ,,Omdat het de eerste keer is’’, verduidelijkt Dara. ,,En ik weet niet hoe streng de jury is.’’ Ook voor Senne is het allemaal nieuw. ,,Ik weet nog helemaal niet hoe het gaat, want vorig jaar heb ik niet gereden. Dat is altijd spannend.’’ Tinne is voorzichtig in het uitspreken van haar verwachtingen. ,,Vorig jaar was ik derde, maar de finale moet sowieso lukken.’’

Die finale halen, dat wil Dara ook graag. ,,Ik hoop dat ik in de a-finale kom en dan kijk ik wel hoe ver ik kom.’’ Alleen Sem maakt zich niet zo druk. ,,Ik verwacht gewoon een goede sfeer, gezelligheid met z’n allen en dat iedereen er zin in heeft. Maar het zo mooi zijn om ergens in de top 10 te eindigen’’, voegt hij er toch een tikkie ambitieus aan toe. En Mirthe, die kan niet wachten: ,,Ik kijk er wel naar uit, want het is gewoon heel leuk!’’