Schaatsen slijpen

Waarom is schaatsen slijpen zo belangrijk?

Goed geslepen schaatsen zijn essentieel voor een soepele en veilige schaatservaring. Hier zijn enkele redenen waarom het slijpen van schaatsen van belang is:

 1. Betere Grip: Goed geslepen schaatsen zorgen voor een betere grip op het ijs. Hierdoor kun je gemakkelijker bochten nemen en behoud je de controle over je bewegingen.
 2. Minder Vermoeidheid: Schaatsen met botte messen vereist meer inspanning en kan leiden tot snellere vermoeidheid. Met scherpe schaatsen glijd je soepeler over het ijs en kost het minder energie.
 3. Veiligheid: Botte schaatsen verhogen het risico op uitglijden en vallen. Scherpe schaatsen verbeteren de stabiliteit en verminderen het risico op ongelukken.
 4. Verbeterde Techniek: Als je serieus bent over schaatsen, kan het slijpen van je schaatsen je techniek verbeteren. Je kunt snellere tijden halen en moeiteloosere bewegingen maken.

Hoe vaak moet je je schaatsen slijpen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om je schaatsen na ongeveer 4 tot 6 trainingen te slijpen. Als je merkt dat je schaatsen minder goed presteren, bijvoorbeeld als je merkt dat je grip verliest is het tijd om ze te slijpen. Controleer na iedere training de schaatsijzers op beschadigingen en botte plekken. Slijpen kan dan nodig zijn.

Hoe kun je je schaatsen slijpen?

Het slijpen van schaatsen is een vak apart en vereist de juiste apparatuur. Het is dan ook aan te raden om je schaatsen te laten slijpen door de ervaren schaatsslijpers van de AIJV. Dinsdagavond is de slijpavond, en voor het maken van een afspraak kan een mailtje gestuurd worden naar de ledenadministratie.

Ook kun je hier zelf leren slijpen, houd er rekening mee dat je dit niet in 1 avond leert. Het vergt zeker een seizoen schaatsen slijpen onder begeleiding om het zelf te kunnen. Voor het leren slijpen van schaatsen maak je een aparte afspraak.

Als je zelf materiaal voor het slijpen van schaatsen wil aanschaffen moet je rekening houden met een bedrag van €350,- 

Tips voor schaatsonderhoud:

Naast het slijpen van je schaatsen zijn er nog enkele andere tips om je schaatsen in goede conditie te houden:

 1. Loop op van en naar het ijs op kunsstof loophoezen.
 2. Droog je schaatsen na gebruik om roestvorming te voorkomen.
 3. Stop je schaatsen na het afdrogen in stoffen hoezen of rol ze in een handdoek.
 4. Haal na het schaatsen je schaatsen uit je tas en leg ze op een droge plek op een handdoek
 5. Controleer regelmatig de schaatsijzers op beschadigingen en vervang ze indien nodig.
 6. Bewaar je schaatsen op een koele, droge plaats om schimmelvorming te voorkomen buiten het schaatsseizoen.
 7. Houd de veters en sluitingen van je schaatsen in goede staat.
 8. Draag altijd de juiste bescherming, zoals een helm en kniebeschermers, om blessures te voorkomen.

Schaatsen slijpen is een essentieel onderdeel van het schaatsen en kan het verschil maken tussen een geweldige dag op het ijs en een frustrerende ervaring. Door aandacht te besteden aan het onderhoud van je schaatsen, kun je optimaal genieten van het schaatsen. Dus, zorg ervoor dat je schaatsen in topconditie zijn voordat je het ijs op gaat en geniet van een veilige en plezierige schaatservaring!